Pallohenkilöt

Pallohenkilöitä tarvitaan Miesten Ykköspesiksen, Naisten Suomensarjan, A-poikien Superpesiksen ja B-tyttöjen Superpesiksen peleissä. Oikeasti tarvetta olisi vielä muissakin peleissä, mutta silloin hommaa on jo niin vaikea pyörittää, että hoidetaan pallohenkilöt noihin alussa mainittuihin peleihin.

Mikä joukkue on milloinkin vuorossa selviää peli-, tuomari- ja kirjurilakanasta.

Pallohenkilövuorot on ko. lakanaan määritetty junnutiimissä sovitun systeemin mukaisesti. Jos joku joukkue on estynyt hoitamaan vuoroaan (pelit tms), niin joku toinen joukkue on nimetty tehtävään (ottaen huomioon pelin tason).

Joukkueenjohtajat sitten määrittävät, ketkä pelaajista ovat vuorossa ja tekee tästä mahdollisesti joukkueen sivuille vielä taulukon. Ottelun pallohenkilöille täytyy määrittää vastuuhenkilö, joka yleensä on jonkun pallohenkilönä olevan vanhempi. Tämä vastuuhenkilö pääsee ilmaiseksi ko. otteluun. Vastuuhenkilön tehtävänä on opastaa pallohenkilöt tehtävään ja valvoa että homma tulee hoidetuksi. Vastuuhenkilö auttaa myös tarvittaessa pallojen etsinnässä.

Jos pallohenkilö ei sitten tehtäväänsä pääse on hänen järjestettävä yhdessä vanhempansa kanssa samasta joukkueesta itselleen sijainen. Joukkueenjohtajalta voi pyytää apua jos sijasta ei rupea järjestymään.

Kukin pallohenkilö saa tehtävänsä hoidosta pienen palkkion, joka vuonna 2018 on 7 €. Eli pallohenkilöpalkkioita ei enää makseta joukkueille vaan sille joka työnkin tekee. Tällä pyritään nuoria totuttamaan jo tulevien tuomariointitehtävien hoitoon sekä oman rahan hankintaan. Tämähän edellyttää nuorelle verokortin hankintaa, senhän saa Verotoimistoon soittamalla. Palkkion saamiseksi on Pallohenkilölomake, johon otetaan kuittaus ottelun kotijoukkueen joltakin toimijalta.
Kun kesän tehtävät on hoidettu, toimitetaan lomake ja verokortti taloudenhoitaja Seppo Kiiskelle tai kirjekuoressa Mantulla olevaan SiiPen postilaatikkoon.

Tulosta Pallohenkilölomake tästä


Pari asiaa pallohenkilönä olemisesta:

  • Ollaan paikalla 45 minuuttia ennen ottelua
  • Joukkueiden aloittaessa lämppälyönnit, pallohenkilöt menevät pysäyttämään ja palauttamaan pitkäksi meneviä lyöntejä (yksi pallohenkilö vahtimaan monttuun meneviä palloja)
  • Varustuksena peliasu, kypärä, räpylä ja lenkkarit (kunnon kengät on oltava)
  • Asu voi olla myös seuran verkkari, tuuliasu tai vastaava, mutta on oltava kaikilla samalainen
  • 15 minuuttia ennen ottelua pelituomari käy kansanne pikaisesti läpi tehtävänne
  • Muistetaan, tehtävä on vastuullinen ja tärkeä, siksihän tästä saa palkaakin
  • Siis keskitytään ja seurataan peliä, älä käännä selkääsi kentälle päin
  • Palloja ei saa ottaa kiinni ilmasta kopiksi vaan niiden annetaan pudota maahan
  • Seurataan minne pallo menee ja jos oli laiton käydään pallo heti hakemassa rivakasti ja laitetaan tulemaan kohti "putkea", jos taas pallo oli kentässä väistetään palloa hakevia pelaajia rivakasti, eikä myöskään anneta ohjeita pelaajille minne pallo meni
  • Erikseen EI etsitä muita palloja kuin peliin kuuluvia, jos niitä löytyy palauta nämä pallot ottelun tauolla tai jälkeen "putkelle"

Ja hei, pyydä äiti ja/tai isä mukaan otteluun.  

 

 

 

Pallohenkilöt saavat kotiotteluissa ostaa kioskin tuotteita ½ -hintaan.

 

 

Lainaus kilpailumääräyksistä:

Pallohenkilöt ovat pakollisia Superpesiksessä, Ykköspesiksessä, suomensarjassa sekä nuorten Superpesiksessä. Pallohenkilöiden valinnassa tulee huomioida riittävä ikä sekä asu, jonka on oltava yhtenäinen, joko seuran peliasu, verryttelyasu tai vastaava. Päänsuojuksen käyttö on pallohenkilöillä pakollista. Pallohenkilöiden vähimmäismäärä on neljä (4) ja heidän on ilmoittauduttava tuomaristolle 15 min. ennen ottelun alkua ohjeiden saamiseksi.